Na een jaar of 3 is een mobiele telefoon vaak al aan vervanging toe. Maar wat doe je als bedrijf met deze oude mobieltjes? En hoe ga je veilig met alle data om? We vertellen je in deze blog alles datavernietiging voor mobiele telefoons.
Mobiele telefoons en beveiliging
Smartphones bevatten heel wat vertrouwelijke data. Denk aan contactinformatie, foto’s en e-mails, maar ook de koppelingen met cloud accounts zoals Outlook en Gmail. In hadden van cybercriminelen kan dit voor grote problemen zorgen. Maar geeft de toegangscode dan geen veiligheid? Bijna alle smartphone-gebruikers hebben een slot op hun telefoon, in de vorm van een code, vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Vooral de nieuwste modellen beschikken over state of the art beveiliging. Zo zijn de nieuwe iPhones zo goed beveiligd, dat de Amerikaanse FBI een rechtspraak aanspande tegen Apple om ze te dwingen een iPhone te kraken. Maar Apple verklaarde dat zelf ook niet te kunnen! Toch kan je een telefoon nog met een kabel op een computer aansluiten – en dan zijn er ineens heel wat bestanden te benaderen. De beveiliging van smartphones is dus zeker niet waterdicht.
Oude mobiele telefoons en datavernietiging
Wil je echt goed omgaan met een oude mobiele telefoon? Dan laat je data vernietigen. Dit kan op verschillende manieren:
- Een hard-reset: de telefoon meldt dan dat alle dat gewist zal worden. Vergeet ook niet om een eventueel cloud account te ontkoppelen. Dit is niet helemaal 100% waterdicht: een hard-reset is terug te draaien. Volledig overschrijven kan alleen met speciale wipe software. De allerbeste tool is Blancco. Maar Blancco is niet goedkoop en voor de ‘hobbyist’ erg lastig te gebruiken. Bij IT-Recycling maken we gebruik van Blancco software en kunnen we je hier dus bij helpen.
- Je oude telefoon op laten kopen, door een bedrijf die beloofd de data te wissen. Er zijn veel websites die dit beloven – maar de risico’s zijn enorm. Je weet niet hoe een website zoals deze met vertrouwelijke data omgaat.
- De veiligste optie: shredderen van mobiele telefoons. Dit kan op locatie, of ophalen en ergens anders laten vernietigen. Dit is vaak nog een hele klus: het scherm en de batterij moeten namelijk eerst uit de mobiele telefoons gehaald worden. Deze mogen volgens wettelijke voorschriften niet de shredder in. De lithiumbatterij kan namelijk ook brand veroorzaken. Bij IT-Recycling kunnen we shredderen tot stukjes van wel 9mm.
Wil je meer weten over mobiele telefoons en datavernietiging? Neem dan contact met ons op. Onze experts vertellen je graag meer!
Benieuwd naar datavernietiging in de praktijk? Bekijk de video hieronder.