Tips voor veilige datavernietiging
In deze blog een aantal goeie tips waarmee je de kans op datalek via je afgeschreven computer aanzienlijk kan verminderen. Wil je er zelf iets over schijven plaats dan een reactie. Ik ga in op elke reactie!
Aan het eind van het leven van een computer ( of tablet of smartphone ) komt het moment dat we afscheid moeten nemen van het toestel. Meestal is dat dan via de recycling – maar het kan ook wezen dat de apparatuur nog enigszins waarde heeft en dan opgekocht wordt door een opkoper.
Het is natuurlijk uitermate belangrijk dat de data die op de apparaten staat grondig vernietigd wordt.
Een slordigheid kan grote gevolgen hebben.
Ik ben zelf inmiddels vanaf 1995 bezig met het vernietigen van digitale media, in de afgelopen paar jaar heb ik enkele miljoenen harddisks vernietigd dus ik meen ergens over mee te kunnen praten.
- WEEELABEXDit is echt de allerbeste tip die ik heb. Als je data laat vernietigen door een bedrijf, neem er dan eentje die gecertificeerd volgens weeelabex. Deze certificering is wettelijk VERPLICHT voor bedrijven die digitale datavernietiging doen maar de meeste bedrijven voldoen er niet aan. De weeelabex is een hele moeilijke en dure certificering en alleen de allerbeste bedrijven hebben hem. Je kan dus heel simpel het kaf van het koren scheiden. Wil je weten wie weelabex heeft? Kijk dan op
https://www.weeelabex.org/operators-list/
- Hou je oude datadragers bij mekaarLaat dus oude apparaten, oude mobieltje en andere dingen waar data op staat niet slingeren in je bedrijf. Leg ze achter slot en grendel. En sommige aanbieders van datavernietiging bieden GRATIS handige afsluitbare opberg systemen aan. Bijvoorbeeld een kliko met een slot erop.
- Shredder voor de deur of juist nietHier heb ik een aparte blog over geschreven: https://it-recycling.nl/blog/wanneer-data-vernietigen-op-locatie-en-wanneer-op-locatie/
Op locatie vernietigen en onder jou toezicht is altijd veel duurder als op basis van meenemen en dan later buiten je zicht vernietigen. Maar het is ook echt heel veel veiliger. Wil je zeker zijn van je zaak? Geef dan meer geld uit en laat op locatie vernietigen. En laat je vooral goed informeren hoe ze bij jou op locatie willen gaan vernietigen, er zijn namelijk nogal wat prutsers aan het werk in het land.
- Niet eeuwig bewaren en bewaren en het komt later welJe moet natuurlijk niet bij elk telefoontje of elk laptopje meteen de datavernietiger erbij halen. Maar de zaak jarenlang opsparen heeft echt helemaal geen zin. Je bewaard waardeloze rotzooi, maar dat is wel rotzooi waar je verantwoordelijk voor bent als het misgaat. Wij van IT-recycling vinden twee tot drie vier per jaar opruimen een mooi gemiddelde.
- Niet zomaar aan iedereen verkopen voor de hoogste prijs
Je hebt een aantal apparaten waarvan je denkt dat die op de tweedehands markt nog wel wat opleveren. Dan kan je uiteraard links en rechts eens gaan vragen wat het nog oplevert. Het lijkt me dan wel belangrijk dat je de verschillende opkopers goed vergelijkt. Heel vaak zijn ze nog niet eens in staat een fatsoenlijke offerte samen te stellen en is het totaal onduidelijk hoe ze de datavernietiging doen, en hoe de rapportage achteraf eruit gaat zien. Daar moet je dus echt niet mee in zee.En als een opkoper geen WEEELABEX heeft maar wel een hogere prijs biedt kun je je gaan afvragen hoe de kwaliteit van de dienstverlening is. Ik denk dat een deugdelijke datavernietiging veel belangrijker is als de allerhoogste opkoop prijs.
- Zin en onzin over BLANCCO
Veel opkopers van gebruikte computer hardware schermen vol trots dat ze Blancco datawipe software gebruiken. Toevallig ken ik deze software heel goed, we waren namelijk de allereerste klant van Blancco 25 jaar geleden. Blancco is hele goede en degelijke software om harddisks en telefoons te wipen. Maar als een opkoper Blancco gebruikt dan zegt dat helemaal niks over de kwaliteit en de interne organisatie, en dus over de kans op een datalek bij die opkoper. Overigens heeft Blancco inmiddels een aantal concurrenten die net zo goed werken. Bedrijven die data vernietigen echt serieus aanpakken hebben een harddisk sanitizer. Dat is een speciaal apparaat waarmee je harddisks op echt het allerlaagste nivo kun wissen. Dat werkt sowieso beter als alle wipe software op de wereld.
Heb je zelf nog ideeën hoe je de datavernietiging veiliger kan maken? Plaats hieronder dan een reactie!