“We hebben toch verwijderingsbijdrage op computers betaald?? Dan is de producent / distributeur van de computer toch verantwoordelijk voor de juiste en milieuvriendelijke afvoer van oude computers?”.
Deze vraag krijgen we af en toe van onze klanten en begrijpelijk, want hoe zit dat nou??
Om maar meteen met de deur in huis te vallen…
Dit is totaal anders geregeld al met alle andere elektrische apparaten : Geen verwijderingsbijdrage op computers !
Verwijderingsbijdrage is een bedrag wat bovenop de aanschafprijs van tal van producten komt om ervoor te zorgen dat deze producten na hun werkzame leven op de juiste manier gerecyled worden. Dit systeem werkt op dit moment (bijna overal) in de EU. Dit systeem maakt het mogelijk dat men bij aanschaf van een elektrisch apparaat het oude apparaat aan de verkoper / winkelier kan geven en die zorgt dan dat het apparaat de juiste wegen bewandeld om goed gerecycled te worden.
De gezamenlijke producenten en distributeurs hebben een (samen met een stichting) een systeem opgezet zodat dit materiaal ingezameld, opgebulkt en dan gerecycled wordt.
Bij computers en computer apparatuur is dit niet zo geregeld. Dit komt onder andere omdat veel computers samengestelde apparaten zijn, er onnoemelijk veel merken en merknamen zijn en dat daarom vaak niet te achterhalen is van wie een apparaat afkomstig is.
Wel is het zo dat de verkoper van een nieuwe computer verplicht is het oude toestel in te nemen en die gaat dan via de bemoeienissen van de stichting “Wecycle” richting recycling.
En dan is het nog zo dat particulieren in heel Nederland hun oude computers en computer apparatuur kosteloos af mogen leveren bij de plaatselijke gemeente stortplaats. De stortplaats zorgt dan dat die oude computers uiteindelijk bij een recycling bedrijf terecht komen. Tenminste zo zou het moeten lopen, want in het verleden zijn er wel schandalen geweest toen bleek dat computers van Nederlandse particulieren – afgeleverd bij de milieustraten in de gemeentes – op een berg in Nigeria terecht kwamen. Laten we maar hopen dat dit incidenten waren en dan men inmiddels hun leven gebeterd heeft. Als maximaal aantal dat de particulier aan oude computerapparatuur kan afleveren bij de plaatselijke milieustraat geldt 7 stuks.
Voor bedrijven ligt de zaak dus anders, die kunnen in dus niet terecht bij de gemeentelijke milieustraat en moeten zelf zorg dragen voor een juiste afvoer van hun computerafval.
Of ze moeten bij de aanschaf van elke nieuwe computer die verkopen hun oude toestel aansmeren. We zien echter in de praktijk dat de computer leveranciers in den lande hier vaak niet al te happig op zijn en hun snor drukken.
Conclusie van dit verhaal : Geen verwijderingsbijdrage op computers – particulieren kunnen naar de milieustraat, maar de bedrijven moeten zelf zorg dragen voor juiste en milieuvriendelijk afvoer van oude computers.
En dat valt niet altijd mee, al we bedenken dat zelf onze eigen overheid oude computers op een berg in Nigeria door kleine kinderen uit mekaar laat halen!
Het beste kan je als bedrijf dus een betrouwbare dienstverlener in de arm nemen.