Heb je nog een oud mobieltje liggen of een smartphone die het eigenlijk nog prima doet en die je wilt verkopen? Vergeet dan niet om de data echt goed te laten wissen, want voor je het weet liggen jouw persoonlijke gegevens (of van de zaak) op straat. In dit artikel lees je enkele handige zaken over datavernietiging op mobiele telefoons.
Het risico van een tweede leven voor je smartphone
Oude mobieltjes en smartphones zijn overal wel te vinden. Bij de bedrijven liggen ze ergens in de la te wachten en te verstoffen en inmiddels zijn ze allang vervangen door veel mooie en moderne exemplaren. Nu nemen de oude mobieltjes natuurlijk niet veel plek in, maar op een dag moeten ze toch opgeruimd worden.
Bovendien kunnen smartphones als ze niet zo heel erg verouderd zijn vaak nog wel verkocht worden. Je hebt websites waar je ze kan verkopen, de particulier kan ze naar een secondhand shop brengen en bijvoorbeeld IT-recycling koopt ze ook aan; maar dan alleen van bedrijven.
De vraag is nu alleen hoe dat zit met de persoonlijke gegevens die in de smartphone zitten. In elke smartphone zitten foto’s, email verkeer, contacten en nog veel meer. Het lijkt me duidelijk, helemaal als het gaat om telefoons die zakelijk worden gebruikt, dat men deze data deugdelijk vernietigd wil hebben.
Veel persoonlijke data op oude mobieltjes
Als we nou links en rechts op websites kijken die (van particulieren) mobieltjes inkopen zien we erg weinig over hoe ze data vernietigen op opgestuurde mobieltjes. Het is dus maar heel erg de vraag of er überhaupt iets aan de opgekochte mobieltjes wordt gewist. Mogelijk kan ze gewoon in onbewerkte toestand met alle data er nog in naar de volgende gebruiker.
Hoe dit uit kan pakken bewijst een onderzoek van het beveilingsbedrijf Avast. Die kochten 20 smartphones op ebay. Na enig gepuzzel kwam daar tevoorschijn: meer dan 40.000 foto’s, meer dan 1500 gezinsfoto’s van kinderen, meer dan 750 vrouwen die zich aan het uitkleden waren, 250 foto’s van mannelijke geslachtsdelen, 1.000 Google-zoekopdrachten, 750 e-mails en sms-berichten, 250 contacten, de identiteit van vier vorige eigenaren en een aanvraag voor een lening.
Zelf data vernietigen op je smartphone of laten doen?
Nu is er ook wel informatie te vinden hoe je zelf de data van je oude mobieltje kan halen. Dan moet tie het natuurlijk wel doen, en als het ding niet werkt zitten toch je vertrouwelijke bestanden erin. En het lijkt simpel maar in de praktijk is het bijna niet te doen.
We weten inmiddels allemaal hoe je een factory reset moet uitvoeren op je smartphone, maar er zijn programmatjes te downloaden waar zelfs hobbyisten de factory reset weer ongedaan mee kunnen maken. We hebben bijvoorbeeld het programma “Recurve” , dat haalt moeiteloos gewiste data terug uit een telefoon. Ook de iPhone kan niet naar behoren gewist worden met een reset.
Naar mijn mening is er maar één goede software om smartphones echt helemaal zeker te wipen; “Blancco”. Nu is Blancco niet zo goedkoop en is feitelijk meer bedoeld voor ofwel grotere organisaties die zelf willen wipen ofwel bedrijven die telefoons opkopen en wel serieus met het verwijderen van gegevens omgaan. IT-recyclig koopt afgeschreven smartphones en ze worden dan gewiped met Blancco.
Veilige datavernietiging met een WEEELABEX certificering
Mijn advies is om afgeschreven mobieltjes alleen te verkopen aan serieuze bedrijven die voldoen aan de WEEELABEX norm en die een certificaat voor vernietiging van data afgeven. En verder lijkt me opsturen met de post ook niet erg verstandig, want er raken poststukken kwijt. Helemaal als er leuke dingen inzitten. Beter een professional in de arm nemen die ze netjes komt ophalen en gebruikt maakt van gesealde containers.
Als men hoge eisen stelt aan privacy omdat het om erg gevoelige data gaat en men wil heel zeker weten dat echt alles vernietigd is, dan blijft maar een rigoureuze oplossing over: namelijk ter plaatse fysiek laten vernietigen en onder toezicht van de klant. En dat moet dan wel echt met een shredder gebeuren. Als je het goed wilt doen moet die shredder dan ook nog hele kleine stukjes ervan maken omdat de chips waar de data inzit erg klein zijn.
Zover wij weten heeft alleen IT-recycling een mobiele shredder die fijn genoeg maalt (9mm). Jammer dat je dan geen geld meer voor de oude smartphones krijgt, maar in plaats daarvan een rekening. Maar je weet dan wel absoluut zeker dat de vertrouwelijke gegevens echt definitief vernietigd zijn. Iets dat een hoop geld bespaart!
Meer weten? Lees dan meer over datavernietiging op mobiele telefoons of neem vrijblijvend contact op, we vertellen je graag meer.