Bekijk prijzen
Blog

Tips voor professionele computer recycling

Heeft jouw organisatie verouderde computers, laptops of servers in opslag? Weggooien is geen optie, en inleveren bij de milieustraat, zoals particulieren dat doen, is voor bedrijven niet toegestaan. Als onderneming ben je verplicht om oude IT-apparatuur op een verantwoorde, professionele manier te laten recyclen. Gelukkig is dat eenvoudiger én waardevoller dan je misschien verwacht.

Computers opkopen

Van schroot naar slimme recycling: dit is ITAD

Vroeger kwam er nog wel eens zo’n schroothandelaar in een gammel busje langs om oude hardware op te halen. Tegenwoordig werkt dat anders. IT-recycling is een serieuze business geworden, onder de naam ITAD, oftewel IT Asset Disposition. Professionele ITAD-bedrijven bieden een compleet pakket aan diensten waarmee je:

  • Veilig datavernietiging (AVG/GDPR-compliant)
  • Waardebepaling en herverkoop van bruikbare apparatuur
  • Milieuvriendelijke recycling volgens strikte normen

Belangrijk: losse ijzerhandelaren mogen geen elektronica meer ophalen en hebben er ook geen interesse meer in. Alleen erkende ITAD-partijen mogen dit soort elektronica ophalen en verwerken. Maar hoe werkt IT-recycling voor bedrijven precies? Dat leggen we stap-voor-stap uit.

Stap-voor-stap: IT-recycling voor bedrijven

1. Kies een gecertificeerd ITAD-bedrijf

Begin met het zoeken van een gespecialiseerd ITAD-bedrijf (IT Asset Disposition). Dat kan gewoon via Google of met hulp van een AI-tool zoals ChatGPT. Let vooral op of het bedrijf de juiste certificeringen heeft. Een écht professioneel bedrijf voldoet in elk geval aan WEEELABEX (de Europese e-waste norm) en staat geregistreerd bij VIHB, wat verplicht is voor veilig recyclen.

Wil je zeker weten dat je met een goede partij werkt? Dan zijn onderstaande certificaten mooie pluspunten.
• ISO 9001 (kwaliteitsmanagement)
• ISO 14001 (milieumanagement)
• ISO 27001 (informatiebeveiliging)

printers EAGLE

2. Oude hardware? Laat het taxeren! Misschien levert het nog wat op

Heb je apparaten die jonger zijn dan vijf jaar, en meer dan tien van dezelfde soort? Dan kan je oude hardware nog wat geld waard zijn. Het recyclingbedrijf kijkt naar de leeftijd, conditie, specificaties en of er nog vraag is naar dat soort apparaten op de tweedehandsmarkt.

Vraag altijd om een duidelijke offerte. Zo weet je waar je aan toe bent én wat je terugkrijgt. Na afloop hoort het bedrijf te rapporteren welke apparaten ze hebben ingenomen (liefst met serienummers) en waarom andere eventueel zijn afgekeurd.

3. Zorg voor veilige datavernietiging

Data vernietigen moet je goed regelen, en daar zijn twee opties voor.

Meestal haalt het ITAD-bedrijf de spullen op en vernietigt het later. In dat geval moet je zeker een certificaat krijgen waarop staat wat er vernietigd is, op welke manier (zoals shredden of softwarematig wissen) en wanneer dat is gebeurd.

Voor extra zekerheid kun je ook kiezen voor vernietiging op locatie. Je ziet dan met eigen ogen dat alles weg is. Deze optie is vooral populair bij bedrijven in de zorg, overheid of financiële sector. Het is wel wat duurder.

4. Recycling van niet-herbruikbare apparatuur

Voor afgekeurde hardware eis je:
📄 Verwerkingsbewijs (met gebruikte recyclingnormen)
⚖️ Weegbon (bewijs van hoeveelheid verwerkt materiaal)

Let op: sommige partijen komen alleen voor de ‘krenten uit de pap’. Een goed ITAD komt helemaal GRATIS je oude hardware ophalen want er zit nog een beetje metaal waarde in.

pauldisk

Checklist voor computer recycling

  • Heeft het ITAD-bedrijf WEEELABEX + VIHB + ISO 9001 / ISO 14001?
  • Voor datavernietiging: ISO 27001?
  • Krijg je een taxatierapport + opkoopofferte (indien van toepassing)?
  • Ontvang je een destructiecertificaat + verwerkingsbewijs?
  • Optie voor on-site vernietiging bij gevoelige data?

Je hebt nu wat meer algemene informatie over computer recycling en waar je op moet letten. Heb je meer vragen? Laat het me dan weten en stuur me een email naar steef@it-recycling. Heb jij zelf een leuke tip? Ook die mag je naar mij mailen!

Neem contact met ons op voor data vernietiging of computer recycling