Computer recycling en milieu : wettelijke verplichtingen
Al heel lang mag je – als bedrijf – oude computer hardware niet gewoon weggooien bij het huisafval. Je moet je afgedankte en oude computer laten recyclen. Een en ander is goed wettelijk geregeld tegenwoordig.
Voor de bedrijven die afgeschreven computers en computerafval hebben voor recycling zijn de regels erg simpel gemaakt: Je moet in zee gaan met een IT-recycling bedrijf die voldoet aan de WEEELABEX norm. Hiervoor is zo een IT-recycling bedrijf dan WEEELABEX gecertificeerd.
Lees hier meer over : certificering en weeelabex.
De WEEELABEX norm is een hele strenge milieu en kwaliteitsnorm voor het recyclen van computers. Alleen de allerbeste IT-recycling bedrijven volden hieraan en er zijn in het land een boel amateuristiese bedrijfjes die half clandistien zonder WEEELABEX toch oude computers ophalen voor recycling. Hier moet je dus echt niet mee in zee gaan. Controleer voordat je oude computers laat ophalen voor recycling eerst of ze een weeelabex hebben, dat kan op www.weeelabex.org.
Laptops recyclen is toch net iets anders
Deze blog gaat over laptops en computers. Laptop recycling is qua toch wel iets aparts in recycling land. Op zich zijn laptops uitstekend te recyclen maar er zijn toch wat dingen die definitief anders zijn bij laptops recyclen. Ik heb hier een speciaal blog geschreven over laptop recycling. Lees blog : laptop recycling
Datavernietiging en vernietiging van harde schijven
In elke computers en elke laptop zit een harde schijf, das duidelijk. Deze harde schijf slaat vertrouwelijke gegevens van de gebruikers en de organisatie op als er mee gewerkt wordt. Dit gebeurd in elke computer en elke laptop vanaf dag een dat er mee gewerkt wordt. Nou kan je wel zeggen: nee, die van ons werkten in de cloud of zaten aan een netwerk, toch moet je oppassen. Elke computer slaat toch op de achtergrond allerlei zaken op waar grote problemen van kunnen komen als ze in handen komen van cyber criminelen. Ik denk alleen al maar eens aan: surf geschiedenis, cookies, wachtwoorden in brouwsers, zelf invullen van brouwsers, hersteld documenten binnen office, internet en netwerk instellingen, dingen van social media en ga zo maar door.
Mijn dringende advies is: als je oude laptops en oude computers laat ophalen voor recycling: zorg er dan altijd voor dat je datavernietiging helemaal goed wordt uitgevoerd. Je kan het zelf doen met gratis tooltjes van internet zoals bijvoorbeeld Dban, of je systeem beheerder kan het doen. Maar als het niet je dagelijks werk is dan is het enorm tijdrovend en je moet maar afwachten of alles wel lukt en goed gaat met die datavernietiging. Als je het de vakman laat doen kost het je maar een paar euro’s per schijf. De vakman gebruikt voor de vernietiging van harde schijven een professionele tool, zo gebruiken wij Certus wipe software. De betere bedrijven hebben vaak ook nog een harddisk shredder waarmee ze razendsnel hardisks kunnen vernietigen. Bovendien krijg je er een certificaat bij. Bij ons van IT-recycling krijg je ook nog een lijst met de serienummers van de harddisks, een data afstandsverklaring en een milieu certificaat erbij! Maar dat is niet standaard als je een IT-reycling bedrijf vraagt de data te vernietigen, meestal heb je alleen een certificaat. Let op als je ISO27001, 9001 of 14001 hebt want je auditor gaat hier dus niet mee akkoord. Je kan beter eerst even een voorbeeldje vragen van de documenten die je bij een datavernietiging krijgt voordat je met iemand in zee gaat. De eerder besproken weeelabex norm gaat ook over datavernietigen maar deze norm zegt weinig over de bewijs stukken die de klant krijgt na een datavernietiging. Eerst vragen dus en goed kijken of je auditor het goed genoeg vind. Wil je weten wat een datavernietiging bij ons kost? klik dan hier voor de actuele prijslijst: Prijzen datavernietiging.
Datavernietiging niet alleen voor harde schijven
Datvernietiging is inmiddels echt een vak geworden. Eerst begon het natuurlijk ergens in de begin jaren 90 met harde schijven vernietigen. Maar inmiddels weten we dat er veel meer apparaten zijn waar gevoelige data in zit. De reden dat ik hierover begin is omdat dit soort zaken heel vaak mee komen als we oude laptops en computers ophalen voor recycling.
We zien dan vaak ineens uit een hoek dozen met cd’s en dvd komen, of oude mobieltjes. Het gaat in deze blog beslist niet over alle soorten datadragers en hoe je ze moet vernietigen, maar ik zou zeker aanbevelen om er toch echt rekening mee te houde als je oude hardware laat afvoeren door een IT-recycling bedrijf.