Bekijk prijzen
Blog

Tips voor de afvoer en recycling van oude hardware

IMG 5041 Kopie Kopie

Deze blog gaat over het laten ophalen van oude computer hardware. Heb je zelf een goeie tip of heb je commentaar op deze blog? Geef dan alsjeblieft een reactie hieronder.

Hier heb je mijn 10 tips over het op laten ruimen van afgeschreven computer hardware.

1. Niet te lang en niet te kort op sparen

Elk bedrijf maakt computerafval. En soms moet het gewoon opgeruimd worden. Wij van IT-Recycling komen bij klanten die 10 jaar gewacht hebben met het opruimen van de rotzooi. Maar we hebben ook klanten waar 6 keer per jaar komen en dan gaat het per keer maar om enkele stuks hardware. Ik zou zeggen: nooit minder als 1 of 2 kuub en niet langer opsparen dan een jaar.

2. Je computerafval op een handige plek neerzetten

In elke organisatie is er wel een rommelhok waar alle oude hardware wordt neergezet en opgespaard totdat de recycler het komt ophalen. Vaak zijn dit erg slecht bereikbare plaatsen in het pand, op zolders en in kelders, onder de trap etc. Ik denk dat het voor iedereen beter is om een wat makkelijker bereikbare verzamelplaats te gebruiken. De ICT-ers moet dan wel honderd keer naar die moeilijk benaderbare plek, namelijk elke keer als iets kapot gaat of als iets vervangen wordt. Dat kost elke keer tijd en als de recycler het komt halen duurt het ook weer langer. Naar mijn menig de beste en handigste manier om hiermee om te gaan is de volgende tip.

3. Gebruik een verzamel middel

De betere computer recycling bedrijven bieden handige verzamelmiddelen om computerafval netjes op te slaan. Wij van IT-Recycling hebben bijvoorbeeld: kliko’s (al dan niet afsluitbaar) – containers op wielen – houten palletbakken – rolcontainers en zeecontainers die je buiten kan laten plaatsen. Als je het goede inzamelmiddel hebt is het reuze handig, dan heb je binnen je bedrijf een vaste plek waar alles keurig netjes staat opgeslagen.

4. Neem datavernietiging er bij als je het niet zelf doet

Sommige van onze klanten doen zelf de datavernietiging. Maar in alle andere gevallen zou ik zeker de data op harddisks (en andere gegevens dragers) laten vernietigen. Datavernietigen kost echt maar enkele euro’s per computer. Als je heel erg zeker wilt zijn dat de data goed vernietigd wordt dan kun je het beste een bedrijf in de arm nemen die de beschikking hebben over een mobiele shredder in een vrachtwagen.

Bij de data vernietiging is het nauwelijks van belang wat voor een software ze gebruiken om de harddisken te overschrijven. Het kan namelijk ook heel best met een gratis programma van internet. Wat echt belangrijk is, is hoe goed het betreffende bedrijf georganiseerd is. Ik ken zelf een aantal bedrijven waarvan de dienstverlening echt niet best is, maar ze schermen er mee dat ze hele goeie software van “Blancco” gebruiken. Dit zegt dus helemaal niks. Datalekken komen door menselijke fouten, niet door slechte software. Hier bij IT-Recycling gebruiken we overigens helemaal geen software maar een speciaal apparaat wat low-level disken overschrijft.

IMG 5041 Kopie Kopie

5. Gooi de datadragers in een afsluitbaar opbergmiddel

Als je apparaten hebt waar nog gevoelige data op staat, of als je andere datadragers hebt die vernietigd moeten worden, sla ze dan op achter slot en grendel. Wij hebben bijvoorbeeld afsluitbare kilko’s. Je wilt toch echt geen gegraai hebben tussen oude telefoons van collega’s. Zet alles achter slot en grendel, wijs een een aanspreekpunt aan wie dat regelt en maak duidelijke afspraken.

6. Afsluiten voor nieuwsgierige collega’s

In het verlengde van het vorige punt wil ik adviseren om alle oude computer hardware op een afgesloten plek op te slaan. Geen gesteggel met oude printers voor thuis, gewoon ergens op een goede plek netjes opslaan en door een keurig bedrijf op laten halen. En ook hier: een aanspreekpunt en duidelijke afspraken.

7. Verkopen aan collega’s en schenken aan goede doelen

Het is uiteraard heel nobel om je collega’s te helpen of een goed doel. Toch wil ik het niet aanbevelen. Op de eerste plaats is de meeste gebruikte computer hardware echt niet meer courant en valt het niet mee liefhebbers er voor te vinden. Verder ben je er veel tijd mee kwijt en ben je ook nog verantwoordelijk voor het uitlekken van data. Als het nog jonge en goede apparatuur is die je nog makkelijk kan schenken aan iemand dan geeft de opkoper er ook wel geld voor. Dan kan je beter dat geld aan een goed doel schenken, want dat kan elk goed doel wezen.

DSC04398new Kopie

8. Neem een goed bedrijf in de arm en zeer zeker geen ijzerboer

Je kan je oude computers gewoon in de kliko / afval container van je bedrijf gooien. Dan kost het dus geld, het mag niet, en het is slecht voor het milieu. Je kan je oude computer hardware aan de ijzerboer meegeven, maar die mag het niet aannemen. Dat is wettelijk zo geregeld. En jij mag het niet aan de ijzerboer meegeven. De meeste ijzerboeren kijken meer naar hun portemonnee dan naar EU- milieu wetgeving en zo komen dus de oude computers in West Afrika terecht.

Computerafval op laten halen kost meestal GEEN GELD, het is GRATIS. En je kan het door prima goed georganiseerde bedrijven op laten. Je wint er dus niks aan om met prutsers, ijzerboeren en amateurs te gaan handelen. En zo komen we bij het volgende punt.

9. Weeelabex

Wij zijn WeeeLabex gecertificeerdJe hebt een lading oude hardware en die moet weg. Hoe weet je nou of je met prutsers, criminelen en amateurs te maken hebt of een professioneel en klantvriendelijk bedrijf? Het antwoord is deze vraag is echt simpel: Kijk of ze WEEELABEX hebben.

Om de criminele export van computerafval tegen te gaan en om de vernietiging van data op een hoger plan te brengen heeft men WEEELABEX geintroduceerd. Dit is een Europese kwaliteitsnorm waaraan bedrijven moeten voldoen die zich bezighouden oude computers en data vernietigen. Alleen de allerbeste bedrijven die hun zaakjes helemaal perfect voor mekaar hebben voldoen aan de WEEELABEX norm.

Een keer per jaar wordt elk WEEELABEX bedrijf – door een onafhankelijke auditor gecontroleerd op onder andere: milieu beleid, transparantie in stromen afvalstoffen, deugdelijke en veilige datavernietiging, ARBO en veiligheid, goede verzekeringen etc. WEEELABEX is een WETTELIJKE verplichting, maar de meeste handelaren voldoen er niet aan en zullen u prachtige verhaaltje op de mouw proberen te spelden waarom juist zij geen WEEELABEX hoeven.

Eigenlijk is het heel simpel: ophalen van oude computers is eigenlijk GRATIS, want er zitten metalen in. En je kan het – ook gratis – laten doen door de allerbeste bedrijven, die WEEELABEX hebben. De keus lijkt mij snel gemaakt.

10. Effe checken of het wellicht nog iets waard is?

Dit kan soms wel belangrijk zijn, maar stel niet te hoge verwachtingen. Als hardware ouder is als een jaar of 4 dan is het niks meer waard. En computer hardware is alleen wat waard als het om wat meer stuks gaat, zeg vanaf 10 stuks ofzo. Mijn advies: als je niet zeker weet of jou oude hardware nog iets waard is, gewoon een goede opkoper opbellen en vragen. Als je de echte vakman – opkoper aan de lijn krijgt dan heb je meteen uitsluitsel. Bij het laten OPKOPEN van oude computer hardware moet je echt niet alleen op de beste opkoopprijs letten. Heel vaak is de hoogste prijs de slechtste service en dat kan zeer ernstig zijn. Als je verkoopt aan een prutser die de data er niet goed afhaalt dan kun je wel spijt van krijgen. Beter laten opkopen door een WEEELABEX bedrijf, zie mijn punt 9.

Heb je zelf een idee over de afvoer van oude hardware? Geef een reactie op dit BLOG, ik geef een antwoord op elke reactie.

Neem contact met ons op voor data vernietiging of computer recycling