Laat je oude hardware afvoeren door IT Recycling
Het afvoeren van oude hardware lijkt misschien een simpele klus, maar het brengt vaak meer met zich mee dan je in eerste instantie denkt. Van datavernietiging en milieuregels tot het bepalen of je hardware nog wat waard is: er zijn allerlei zaken waar je rekening mee moet houden.
10 tips voor het afvoeren van oude hardware
Hieronder vind je 10 tips om ervoor te zorgen dat je oude hardware op de juiste manier wordt afgevoerd.
1. Spaar oude hardware niet te lang, maar ook niet te kort op
Elk bedrijf maakt computerafval. En soms moet het gewoon opgeruimd worden. Wij van IT Recycling komen bij klanten die 10 jaar gewacht hebben met het opruimen van deze oude elektronische apparatuur. Maar we hebben ook klanten waar we 6 keer per jaar komen en dan gaat het per keer maar om enkele stuks hardware. Onze tip: nooit minder dan 1 of 2 kuub en niet langer opsparen dan één jaar.
2. Zet je computerafval op een handige plek neer
In elke organisatie is er wel een rommelhok waar alle oude hardware wordt neergezet en opgespaard totdat de recycler het komt ophalen. Vaak zijn dit erg slecht bereikbare plaatsen in het pand, op zolders en in kelders. Ik denk dat het voor iedereen beter is om een wat makkelijker bereikbare verzamelplaats te gebruiken. De ICT-ers moeten soms wel honderd keer naar die moeilijk benaderbare plek. Dat kost elke keer tijd en als de recycler het komt halen duurt het ook weer langer. Hoe je daarmee omgaat lees je in de volgende tip.
3. Gebruik een verzamelmiddel voor de overtollige hardware
De betere computer recycling bedrijven bieden handige verzamelmiddelen om computerafval netjes op te slaan. Wij van IT Recycling hebben bijvoorbeeld: kliko’s (al dan niet afsluitbaar), containers op wielen, houten palletbakken, rolcontainers en zeecontainers die je buiten kunt laten plaatsen. Als je het goede inzamelmiddel hebt, is dat hartstikke handig. Dan heb je binnen je bedrijf een vaste plek waar alles keurig netjes staat opgeslagen.
4. Laat data vernietigen door IT Recycling wanneer we je oude hardware afvoeren
Sommige van onze klanten voeren zelf de datavernietiging uit. In alle andere gevallen raad ik echter sterk aan om de data op harde schijven (en andere gegevensdragers) professioneel te laten vernietigen. Datavernietiging kost slechts enkele euro’s per computer. Als je absolute zekerheid wilt dat de data volledig wordt vernietigd, kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen dat beschikt over een mobiele shredder in een vrachtwagen.
Bij datavernietiging maakt het nauwelijks uit welke software wordt gebruikt om harde schijven te overschrijven. Dit kan zelfs met een gratis programma van internet. Wat echt van belang is, is hoe goed het bedrijf zelf georganiseerd is. Ik ken bijvoorbeeld enkele bedrijven waarvan de dienstverlening allesbehalve goed is, terwijl ze trots adverteren met dure software zoals ‘Blancco’. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van hun werk. Datalekken ontstaan namelijk door menselijke fouten, niet door gebrekkige software.
Bij IT Recycling gebruiken we overigens helemaal geen software. In plaats daarvan maken we gebruik van een speciaal apparaat dat harde schijven op low-level overschrijft. Zo kunnen we garanderen dat alle data veilig en volledig wordt vernietigd.
5. Deponeer de datadragers in een afsluitbaar opbergmiddel
Als je apparaten hebt waarop nog gevoelige data staat, of andere datadragers die vernietigd moeten worden, zorg er dan voor dat deze veilig worden opgeborgen. Dit kan bijvoorbeeld in een afsluitbare container, zoals onze afsluitbare kilko’s. Zo voorkom je dat er iemand gaat graaien tussen oude telefoons of andere gevoelige apparatuur van collega’s.
Plaats alle datadragers achter slot en grendel, wijs één aanspreekpunt aan die verantwoordelijk is voor het beheer, en maak duidelijke afspraken over hoe deze apparaten worden verwerkt en vernietigd. Op die manier blijft de data beschermd totdat deze definitief wordt vernietigd.
6. Sla oude computerhardware op op een afgesloten plek
In aansluiting op het vorige punt raad ik aan om alle oude computerhardware op een veilige en afgesloten plek op te slaan. Zorg ervoor dat er geen gesteggel ontstaat over bijvoorbeeld oude printers die iemand mee naar huis wil nemen. Sla alles netjes op een geschikte locatie op en laat het ophalen door een betrouwbaar en gespecialiseerd bedrijf. Ook hier is het belangrijk om een aanspreekpunt aan te wijzen en duidelijke afspraken te maken over het beheer en de verwerking van de hardware. Zo blijft alles georganiseerd en veilig.
7. Oude hardware verkopen aan collega’s of schenken aan goede doelen
Het is natuurlijk een nobel idee om oude computerhardware te doneren aan collega’s of een goed doel. Toch raad ik dit af. Ten eerste is de meeste oude ICT apparatuur vaak verouderd en moeilijk te hergebruiken, waardoor het lastig is om er een nieuwe eigenaar voor te vinden. Daarnaast kost het veel tijd om dit te regelen en blijf je verantwoordelijk voor eventuele datalekken als de apparatuur niet goed is opgeschoond. Daarnaast moet je altijd goed omgaan met vertrouwelijke data.
Als het om jongere, goed werkende apparatuur gaat, is er vaak nog een opkoper te vinden die de hardware opkopen. In dat geval is het slimmer om het geld dat je hiermee verdient aan een goed doel te schenken. Zo steun je een organisatie naar keuze op een efficiënte en verantwoorde manier, zonder de risico’s van datalekken of ongebruikte donaties.
8. Werk samen een betrouwbaar bedrijf voor de afvoer
Je oude laptops of computers zomaar in de kliko of afvalcontainer van je bedrijf gooien is geen goed idee. Het mag niet, het kost je geld, en het is slecht voor het milieu. Een andere optie, zoals het meegeven aan een ijzerboer, is eveneens niet toegestaan. Volgens de wet mogen ijzerboeren oude computerhardware niet aannemen, en jij mag het ook niet aan hen overdragen. Toch gebeurt dit vaak, omdat sommige ijzerboeren eerder aan hun portemonnee denken dan aan de Europese milieuwetgeving. Het gevolg? Oude computers belanden in landen zoals West-Afrika, waar ze op onveilige en vervuilende manieren worden verwerkt.
Het goede nieuws is dat het ophalen van computerafval meestal helemaal niets kost. In de meeste gevallen is het gratis en kun je vertrouwen op goed georganiseerde bedrijven die dit professioneel regelen. Het loont dus niet om in zee te gaan met prutsers, ijzerboeren of amateurs. Kies voor een betrouwbare oplossing, en daarmee komen we direct bij het volgende punt.
9. Weeelabex
Als je een lading oude IT hardware hebt die weg moet, is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met prutsers, criminelen en amateurs, of met een professioneel en klantvriendelijk bedrijf. Het antwoord is simpel: kijk of het bedrijf WEEELABEX-gecertificeerd is.
Om de illegale export van computerafval tegen te gaan en datavernietiging naar een hoger niveau te tillen, is de WEEELABEX-norm ingevoerd. Dit is een Europese kwaliteitsstandaard waaraan bedrijven moeten voldoen die oude computers en gegevensdragers verwerken. Alleen de beste bedrijven, die hun processen volledig op orde hebben, voldoen aan deze norm.
WEEELABEX-gecertificeerde bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke auditor. Tijdens deze controle wordt gelet op zaken zoals milieubeleid, transparantie in afvalstromen, veilige en deugdelijke datavernietiging, ARBO- en veiligheidsrichtlijnen, en adequate verzekeringen. Hoewel WEEELABEX wettelijk verplicht is, voldoen veel handelaren niet aan deze norm. Ze zullen vaak mooie verhalen ophangen om te verklaren waarom zij de norm niet nodig zouden hebben. Trap hier niet in.
De keuze is eigenlijk heel eenvoudig. Het ophalen van oude computers is meestal gratis, omdat de materialen waardevolle metalen bevatten. Je kunt dit gratis laten doen door de beste bedrijven die WEEELABEX-gecertificeerd zijn. Waarom zou je voor minder kiezen?
10. Check of je oude apparaten nog iets waard zijn
Het kan soms interessant zijn om oude hardware te laten opkopen, maar stel hier niet te hoge verwachtingen van. Hardware die ouder is dan vier jaar heeft meestal geen waarde meer. Bovendien is computerhardware alleen interessant voor opkopers als het om een wat grotere hoeveelheid gaat, bijvoorbeeld tien stuks of meer. Als je twijfelt of jouw oude hardware nog iets waard is, is mijn advies om een goede opkoper te bellen en het te vragen. Een echte vakman geeft je direct uitsluitsel.
Bij het laten opkopen van oude computerhardware is het belangrijk om niet alleen naar de hoogste opkoopprijs te kijken. Vaak betekent de hoogste prijs namelijk de slechtste service, en dat kan ernstige gevolgen hebben. Als je verkoopt aan een prutser die de data niet goed verwijdert, kun je daar nog flink spijt van krijgen. Kies daarom altijd voor een betrouwbare partij, bij voorkeur een WEEELABEX-gecertificeerd bedrijf. Zo ben je zeker van een professionele afhandeling en veilige datavernietiging (zie ook punt 9).
Heb je zelf ideeën of vragen over de afvoer van oude hardware? Laat gerust een reactie achter op dit blog. Ik beantwoord elke reactie persoonlijk!