Als de lithium batterijen en accu’s nog in computers of mobiele telefoons zitten
Omdat lithium batterijen extreem gevaarlijk zijn en in de brand kunnen vliegen bij de geringste schade, is een veilige manier van recyclen noodzakelijk! IT-recycling heeft daarom het hele systeem op de kop gezet, brandbeveiliging aangepast en de opslag van lithium batterijen verplaatst. We hebben onze milieuvergunning Wanneer de batterijen en accu’s nog in de computers, laptops of andere apparaten zitten dan gaat het feitelijk meer over gewone computer recycling. Wij halen dan in een later stadium in het recycle proces de batterij(en) of accu(‘s) uit het apparaat, maar voor de gebruiker van de laptops, computers of mobieltjes is het hetzelfde proces als voor computer recycling. Je kunt apparaten – ook als er nog lithium batterijen en accu’s in zitten – dus gewoon bewaren en gratis af laten voeren door IT-Recycling.
Als de batterijen en accu’s los zijn
Hierbij bedoelen we dat het alleen om de batterijen of accu’s gaat, ze zitten dus niet meer in een apparaat. Helaas kun je de losse batterijen niet gratis op laten halen. Dit komt doordat lithium recyclen is op dit moment veel duurder dan de metalen die uit de verschillende apparaten komen.
Opslag lithium batterijen
Lithium batterijen zijn ontzettend brandgevaarlijk. Daarom adviseren we om lithium batterijen altijd buiten op te slaan, en dus niet inpandig. Als je de lithium batterijen opslaat voor uiteindelijke recycling is het belangrijk dat deze worden opgeslagen in speciale blauwe tonnen met een speciaal vlam dovende substantie, die vermiculiet heet. Dit is een wettelijke verplichting. Dit klinkt allemaal moeilijk, maar gelukkig geven wij advies. Zowel de blauwe tonnen als het vermiculiet kun je gratis lenen van IT-Recycling.
Bij IT-Recycling hebben wij het hele systeem op de kop gezet om een veilige manier van lithium recyclen te realiseren. Zo hebben wij onze milieuvergunning aangepast en hebben we, als één van de eerste in Nederland, een speciale, actieve brandkluis container voor de afschreven lithium batterijen. Verder zijn wij uitgerust met een speciale brandbestendige rolcontainer (tot 1100 graden) in onze mobiele harddisk shredder.
Tips van onze experts
Hieronder nog een paar tips van onze experts die de kans op problemen flink kleiner maken:
- Neem oude lithium batterijen echt serieus. Denk aan jouw eigen veiligheid en de veiligheid van je collega’s;
- Bewaar oude lithium batterijen altijd buiten;
- Koop een speciale F500 brandblusser en stel je veiligheidsadviseur op de hoogte. Doe je BHV trainingen? Vertel je trainer dat je lithium batterijen en een F500 blusser in huis hebt;
- Informeer voordat je een recyclebedrijf kiest of ze ADR gecertificeerd zijn, of ze batterijen mogen accepteren en of ze over een WEEELABEX-certificaat beschikken;
- Sla de oude lithium batterijen en lithium accu’s BUITEN op in een speciale plastic ton met een UN-markering en vul de ton half met vermiculiet (verkrijgbaar bij de bouwmarkt);
- Kleine hoeveelheden lithium batterijen en accu’s kunnen naar de milieustraat of de supermarkt. Dat is echt beter dan bewaren! Grotere hoeveelheden? Laat dit door een expert doen, dit kan je echt niet zelf.
- Heb je een telefoon of apparaat dat ineens begint te roken? Gebruik handschoenen en breng het apparaat zo snel mogelijk naar buiten. Laat het daar uitbranden. Nooit blussen!
- Brand en lithium batterijen? Levensgevaarlijk! Ontruim dan zo snel mogelijk je bedrijf. Blus alleen met twee man en met de speciale F500 brandblusser. Lithium brand veroorzaakt razendsnel giftige gassen, pas dus echt goed op! Je mag de brand echt niet met water blussen, dan krijg je een explosie. Ook belangrijk om te weten: andere brandblussers dan de F500 werken niet.
Lithium recycling bij IT-Recycling
Lithium batterijen hebben inmiddels links en rechts al behoorlijke stennis geschopt. Het is daarom des te belangrijker dat het recyclen van lithium batterijen en lithium accu’s veilig gebeurd. Heb je grote hoeveelheden lithium batterijen en lithium accu’s, kom je er niet uit of twijfel je? Of heb je een probleem met de lithium accu’s? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via steef@it-recycling.nl of bel ons op 06-52468704 of 0413-249756. Wij geven je graag advies of nemen het recycleproces graag voor onze rekening.