Bekijk prijzen
Blog

Laptops opkopen: tips en tricks van de professional

Al 25 jaar staat IT-recycling aan de top als dé opkoper van laptops. In deze blog delen we waardevolle inzichten en cruciale overwegingen voor iedereen die overweegt laptops te verkopen. Laten we beginnen met de vraag die velen zich stellen: wanneer is het interessant om een opkoper te zoeken voor je laptops? En wanneer is het gewoon laptop recycling?

laptop test scaled 1

Wanneer laptops opkopen?

Niet alle afgeschreven laptops zijn gelijk geschapen voor opkoop. Het loont vooral als je laptops jonger zijn dan ongeveer zes jaar en beschikken over een processor van de 6e generatie of nieuwer. Oudere laptops, hoe goed ze ook werken, zijn helaas niet in trek. Het opkopen wordt rendabel als je minstens tien laptops hebt en ze niet te zeer beschadigd zijn. Een beschadigd scherm reduceert de waarde van bijna elke laptop met minstens 75%. Als laptops een BIOS wachtwoord en/of een Bitlocker hebben dan moet dat wel aandacht krijgen. De opkoper van je laptops zal ze afkeuren of in elk geval een lagere prijs uitbetalen. Je de BU+IOS password / Bitlocker er zelf afhalen maar de beter opkoper zal dat ook voor je willen doen. Dan moet je dus wel een password delen en dit wil je dus alleen met een vertrouwde opkoper doen. Mijn advies hier : Deel alleen passwords met een opkoper die beschikt over een ISO27001 certificering.

Data Overwegingen

Voordat je je laptops te koop aanbiedt, is het van cruciaal belang om na te denken over de gegevens die mogelijk nog op de harde schijven staan. Zomaar je oude laptops aan een opkoper overhandigen is geen optie. Hoewel je zelf de harde schijven kunt wissen met gratis tools, is het veiliger om het wissen aan de opkoper over te laten, mits het een vertrouwde opkoper is natuurlijk. Hier komt het belang van certificering om de hoek kijken, speciaal bij de opkoop van laptops is dit nogal belangrijk.

De Rol van Certificering

Een opkoper met een WEEELABEX-certificering voldoet aan strenge normen voor de handel in gebruikte computerhardware, opkoop en gegevensvernietiging. Overigens moeten handelaren die doen in gebruikte laptops een WEEELABEX hebben, maar de meeste hebben hem dus niet. Het is essentieel om alleen met opkopers in zee te gaan die deze certificering bezitten. Voor datavernietiging raden we aan om ook te zoeken naar opkopers met een ISO27001-certificering, dit is de internationale standaard voor informatiebeveiliging. Wie weeelabex heeft kan je gewoon zien op www.weeelabex.org We komen bij dan op internet ook nog wel de CA+ certificering tegen, maar die gaat dus over papieren archief. Een CA+ zegt dus helemaal niks, behalve als je een heleboel ordners hebt.

Kwaliteit Boven Prijs

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je laptops aan de hoogste bieder te verkopen, is het belangrijk om de kwaliteit, service en professionaliteit van de opkoper niet over het hoofd te zien. Een professionele firma die voldoet aan ISO- en wettelijke eisen kan misschien niet concurreren met het ‘zolderkamerhandelaartje’, maar biedt een veiligere transactie en waarborgt een juiste gegevensvernietiging. Bovendien hoor ik vaak van klanten dat “zolderkamerhandelaartjes” een boel gedoe en extra werk voor de verkoper geven.

Dienstverlening van IT-Recycling

Bij IT-recycling gaan we nog een stap verder. We bieden niet alleen een prijs per laptop en per model, maar we hebben ook een uniek systeem voor ophalen en nacalculatie. Zonder vooraf informatie te hebben over aantallen of modellen, halen we alles op, testen en beoordelen we achteraf elke laptop op basis van de huidige internationale marktsituatie. Dat is dus echt superhandig, je hoeft je niet af te vragen of jou batch laptops verkoopbaar is of niet, je laat gewoon alles ophalen. Alle data wordt dan keurig vernietigd, en binnen een paar dagen heb je een overzicht en dan zie je welke laptop hoeveel oplevert.

Conclusie

Verkoop alleen laptops die nog redelijk up-to-date zijn. Controleer de certificeringen van de opkoper, met speciale aandacht voor WEEELABEX en ISO27001. Zorg ervoor dat de datadragers goed en gecertificeerd worden vernietigd. Kies nooit voor prutsers en amateurs. Bij IT-recycling streven we ernaar om niet alleen een perfecte en probleemloze deal te bieden, maar ook de hoogste standaarden in datavernietiging en recycling te handhaven.

Steef Stadelmaier – directeur IT-recycling – broker in gebruikte computers sinds 1994

Neem contact met ons op voor data vernietiging of computer recycling