Recycling en het milieu
Als je je oude computers op laat halen voor recycling dan doe je het helemaal goed voor het milieu, of niet? In deze blog zal ik uitleggen dat niet alles automatisch is wat het lijkt. Veel ondernemers vinden het, net als IT Recycling, ontzettend belangrijk dat we er met z’n allen alles aan doen om tot een schoner en beter milieu te komen. Helaas zijn er ook veel bedrijven die hier misbruik van maken en deze goede bedoelingen uitbuiten voor eigen gewin waarbij het milieu (en vaak Afrikaanse kinderen) de prijs betalen voor de goede bedoelingen.
Het probleem
Iedereen die een computer laat ophalen voor recycling heeft een aantal wettelijke verplichtingen:
- Het recycling bedrijf dat de oude computers ophaalt moet een VIHB vergunning hebben.
- Bij elke lading moet je een afvoer document krijgen, de “begeleidingsbrief afvalstoffen“.
Als je hier op let, dan voldoe je aan de wet. Voldoe je hier niet aan en krijg je een milieucontrole dan krijg je een hele forse boete. Hoewel de voor inzamelaars verplichte VIHB registratie enige houvast biedt voor degene die het afval wil afvoeren is lijkt die VIHB alleen in vele gevallen een wassen neus en biedt onvoldoende duidelijkheid over de manier waarop de afval wordt gerecycled. Sinds 2012 zijn de eisen voor de aanvraag van een VIHB vermelding zelfs versoepeld waardoor bijna iedereen afval mag inzamelen. Wij bij IT Recycling vinden dit erg zorgelijk en zien hoe het milieu hier de dupe van wordt.
Veel bedrijven zijn echter niet op de hoogte van het bestaan van de VIHB lijst en maken gebruik van niet geregistreerde inzamelaars, wat kan leiden tot een flinke boete! Maak daarom altijd gebruik van een bedrijf dat vermeld is op de VIHB lijst!
Gevolgen voor het milieu en samenleving
Mijn mening: Wel een VIHB zegt helemaal niks over de kwaliteit van een recycling bedrijf en geen VIHB, die werken clandestien. Helaas heb ik moeten constateren dat er nog steeds heel veel bedrijven zaken doen met schimmige types die geen VIHB hebben maar wel oude computers ophalen. VIHB zegt in het geheel niks over de kwaliteit – milieuvriendelijkheid van een recycling bedrijf.
We weten dat er enorme hoeveelheden computerafval naar derde wereld landen worden verscheept om daar op onverantwoorde wijze te worden gerecycled. Het recyclen in derde wereld is winstgevender als in ons schone Europa. De arbeid wordt veelal gedaan door kinderen en wordt zwaar onderbetaald. De arbeidsomstandigheden zijn verschrikkelijk. En alles wat ze niet kunnen gebruiken wordt op een schandalige manier gestort.
Ongeveer 90% van het computerafval wat in West Afrika terecht komt is uit Europa afkomstig. En dat is best wel bijzonder, omdat export van afvalstoffen in alle EU landen verboden is.
Maar vanuit Rotterdam vertrekken elke dag containers met afgedankte computers naar vuilnisbelten in derde wereldlanden waar kleine kinderen met gasbrandertje onderdelen van printplaten stoken. En al die rotzooi is ingezameld bij bedrijven in het westen.
De oplossing voor IT recycling
Bedrijven laten afgedankt computers ophalen, in de veronderstelling dat het netjes en milieuvriendelijk wordt opgewerkt maar in feite veroorzaken die ouwe computers in Afrika en China een milieuramp. Voor de bedrijven is het natuurlijk totaal niet inzichtelijk of hun recycler zich bezighoud met export van afvalstoffen.
Wij bij IT-recycling hebben een actief beleid om te voorkomen dat computerafval dat wij in handen hebben gehad in de derde wereld komt. We doen direct zaken met de partijen die materialen opwerken binnen Nederland. En dat is niet altijd het goedkoopste, maar het gebeurt wel op een fatsoenlijke manier zowel voor het milieu als voor de mensen die daar werken.