In de Westerse wereld wordt een enorm berg elektronisch afval – ofwel WEEE geproduceerd. En het gaat echt om een enorme berg.
Per Nederlander wordt per jaar ongeveer 30kilo WEEE weggegooid. Bij mekaar gaat het dan over meer als 500 miljoen kilo per jaar. Een deel ervan gaat helaas weg via het gewone huisafval en de vuilverbrander.
Verder wordt een deel van de WEEE ( Elektronisch afval ) die we produceren in ons land illegaal geëxporteerd naar derde wereld landen. Daar wordt het vaak on totaal onverantwoorde en vervuilende manier opgewerkt.
En ongeveer een tiende deel wordt weer geëxporteerd als tweedehands werkend toestel.
Recycling doelstellingen van de overheid
De Europese en Nederlandse overheid hebben een aantal jaren gelden doelen gesteld om te bereiken dat een aanzienlijk deel van het WEEE weer nuttig wordt gebruikt. Uiteindelijk wil men dat WEEE voor minstens 85% wordt gerecycled. Een prima doelstelling lijkt me zo.
Om deze doelstelling te halen heeft men de weeelabex certificering verplicht gesteld voor alle bedrijven die zich bezig houden met WEEE.
Hoe IT Recycling heeft die certificering en hoe we het doen kan je zien op onze website, wij publiceren onze recycling cijfers en je ziet dat we door de jaren heen altijd veel hoger uitkomen als die 85% die onze regering als doel heeft gesteld.
Als je dus je oude computers en hardware op laat halen door IT Recycling dan zit het met de recycling wel snor. Maar dat is alleen voor bedrijven en voor computerafval. Hoe zit het nou als je als prive persoon oude elektrische en elektronische apparaten hebt?
Wat kan je dan zelf aan doen om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk elektronisch afval goed wordt hergebruikt??
- Het eerste is het PREVENTIE het voorkomen van afval. Het beste voor het milieu is gewoon het apparaat langer gebruiken. Als een apparaat defect is kan je het weggooien maar beter is het om het apparaat te fixen en dan nog een poosje te gebruiken. Ikzelf heb bijvoorbeeld al meerdere malen huishoudelijke apparaten kunnen repareren dankzij onderdelen die ik vond op de website van Fixpart.nl . Daar staan echt onderdelen op van zowat elk denkbaar elektrisch apparaat. Je kan dus een nieuwe stofzuiger kopen, maar je kan ook voor een paar euro een koolborsteltje kopen en vrolijk verder stofzuigen.
- HERGEBRUIK : Niet weggooien maar maak iemand anders er blij mee maken. Zet je oude apparaat op Marktplaats.nl of maak er iemand blij mee. Beter een afgedankt toestel weggeven als op de afvalberg gooien.
- RECYCLING : dus hergebruik van metalen en plastics. Ik schreef al dat ongeveer 10% van de WEEE in ons land in het huisvuil komt. En dat is echt zonde. Bovendien is het door de overheid erg goed geregeld. Alle WEEE die uit het huishouden komt kan je gratis afleveren bij de milieustraat. Die zorgen dan dat het op het juiste adres komt en goed gerecycled wordt.
Als het gaat om ijskasten en vriezers dan zorgen ze ook voor de juiste afvoer van het milieugevaarlijke CFK koelmiddel.De ijzerboer op de hoek is niet gecertificeerd om oud wit en bruingoed in te nemen, ik zou dan ook niet aanbevelen om je oude wasautomaat aan de ijzerboer te geven.
- OUD VOOR NIEUW regeling : Koop je huishoudelijk apparaat dan is de winkel verplicht je oude apparaat terug te nemen. Dit kost allemaal geld maar wordt gefinancierd uit de verwijderings bijdrage. Maar let op: computers en laptops zijn een uitzondering. De particulier kan de oude computer rotzooi naar de gemeentewerf brengen en de zakelijke gebruiker heeft IT Recycling die computerafval van bedrijven gratis ophaalt.
Het is dus echt geen moeite – en voor de particulier kosteloos – om voor een correcte recycling zorg te dragen. Afgedankte elektrische apparaten tussen het huisvuil is echt zonde en vervuilend.