Bekijk prijzen
Blog

Harde schijven vernietigen, hoe doe je dat?

Nou ja.. in elk geval de data die er op staat.

harde schijven vernietigen

Deugdelijk vernietigen van harde schijven is echt noodzakelijk.

Als je dus oude computer hardware op laat halen voor recycling of je laat iets minder oude computer hardware opkopen dan mag je echt niet vergeten dat er nog gegevens op de harde schijven van die computers staat.

Ook als je computers of laptops in een netwerk hebben gedraaid of in de cloud, zelfs dan is het absoluut noodzakelijk dat je stil staat bij het feit dat er gegevens in je oude hardware zitten.

Elke desktop pc, server, laptop of tablet bewaard zaken die niet in handen van onverlaten mogen vallen. Ik denk bijvoorbeeld aan surf geschiedenis, downloads, herstelde bestanden, dingen die je brouwser heeft opgeslagen (wachtwoorden?) en dan nog gegevens waar het apparaat toegang mee kreeg op het netwerk. Een achteloos achtergelaten computer kan reuze handige informatie opleveren voor een hacker.

data vernietigen op servers
data vernietigen op servers

Vernietigen van data : zelf doen of laten doen?

Een beetje systeem beheerder of IT-er kan prima de harddisk van een pc wipen of de data van een laptop verwijderen. Er zijn gratis tooltjes op internet en sommige werken best goed, bijvoorbeeld Dban.

Er zitten wel zoveel mitsen en maaren aan dat ik toch zou willen aanbevelen om een degelijk bedrijf in de ram te nemen die dat voor je doet.

Op de eerste plaats dient de computer en de harddisk wel te werken om zo een wipe programmatje te draaien. Als je dus een stapel half kapotte laptopjes hebt en ouwe servers die niet meer in een rack hangen dan zit je al omhoog.

Verder is het vernietigen van data inmiddels echt wel een vak geworden, en je mag er beslist geen foutjes in maken en niks overslaan. Als je eigen IT-er er aan begint zal hij merken dat het giganties veel tijd en moeite kost. En dan hou je nog dingen over waarbij de wipe helemaal niet lukt, wat moet je daar dan mee? Uit mekaar halen de harddisk eruit peuteren en dan? Een klap met een kloofbijl geven ofzo??

Wij van IT-recycling hebben een hele werkplaats van 1000m2 waar elke dag de hele dag data gewiped en data vernietigd wordt. We hebben zelf een serie harddisk shredders staan waarmee we onmiddellijk en razendsnel elke harddisk in seconden kunnen vermalen in hele kleine stukjes. Omdat het ons vak is kunnen het vernietigen van data – of het vernietigen van de hele harde schijf heel veel sneller en efficiënter doen als je eigen IT-er.

Je moet het net zien als en restaurant, je kan zelf koken das gratis. Sta je wel uren in de keuken. Je kan in het restaurant gaan zitten, niet gratis, wel lekker eten en snel klaar.

Het vernietigen van de date op een harddisk kost bij ons en bij onze collega’s gemiddeld een paar euro’s per harddisk. Ik denk dat dat altijd goedkoper is als je eigen systeembeheerder uren lang laten prutsen om maar een paar computers schoon te krijgen. Als je wilt weten wat harddisk vernietigen kost bij IT-recycling dan kan je hier even naar onze prijslijst kijken.

Vernietigen van harddisks op locatie : totale zekerheid

De allerbeste manier om data te vernietigen op een harddisk is…..de hele harddisk vernietigen. En de snelste en betrouwbaarste manier is met een shredder. Dat is een grote machine met draaiend messen die met veel kracht de harddisk in kleine mootjes snijdt.

Voor maximale zekerheid is het bij IT-recycling mogelijk dat we met een mobiele harddisk shredder op jou op de zaak komen. We kunnen dan bij jou voor de deur alle harddisken razendsnel in piepkleine stukjes snijden. Het mooie is dat je mee mag kijken en dan zie je precies hoe elke harddisk vernietigd wordt. En we kunnen dit niet alleen met harddisk maar ook met gsm’s – tablets, back up tapes en alle andere datadragers.

Certificering en registratie van vernietiging van data op harddisks

Als je data laat vernietigen door een computer recycler of een computer opkoper dan is het nogal van belang welke documentatie je daarna ervan krijgt. Ik zou zeggen dat je minimaal een certificaat moet krijgen waarop staat volgens welke normen de harddisk en de data vernietigd zijn. Bij IT-recycling krijg je verder nog een data afstandsverklaring, lijst met serienummers, milieu certificaat en transport document voor vervoer van afval stoffen.

Verder moeten bedrijven die iets te maken hebben met oude computer hardware een WEEELABEX certificering hebben, dit is een wettelijke verplichting. Als een opkoper of een computer recycling geen weeelabex heeft dan kan je beter maar even verder kijken.

Neem contact met ons op voor data vernietiging of computer recycling