Harde schijven vernietigen doe je alleen met een harddisk shredder.
Collega’s van ons hebben apparaten die gaten boren en gaten drukken in harddisks. Dan bestaat er een Maxx Eguard – een soort mechanische kaasschaaf die stukjes van een harddisk afschaaft, even langzaam als onbetrouwbaar. Verder hebben we schitterde DEGAUSSERS gezien met geheimzinnige stralen, dat vind ik zelf meer iets voor Yomanda ofzo. Ik heb hier een blog over geschreven: WAAROM EEN DEGAUSSER NOOIT WERKT.
Eigenlijk is het heel simpel: als je op locatie harddisk kapot wil maken moet je ze in hele kleine stukjes hakken, dat moet met een shredder en das een heel groot zwaar ding. Andere alle andere apparaten werken gewoon slecht.
IT-recycling gebruikt een echt industriële installatie ingebouwd in een vrachtwagen. Hiermee worden in ongeveer 3 seconden harddisks geshreddered tot stukjes van 9mm.
Je hebt dus eigenlijk twee parameters, namelijk de SNELHEID en de GROOTE van de snippers. De snelheid en de grootte van de snippers samen maken hoeveel vermogen, zeg maar kracht, een mobiele shredder nodig heeft.
De snelheid is super belangrijk. Als je machine hebt die maar 100 disken per uur doet dan ben je dus met een heel klein stapeltje disken al de hele dag bezig. In het bijzonder de Maxx Eguard staat bekend als extreem langzaam.
Onze shredder heeft een snelheid van 1000 disken per uur, en dat is de snelste van Europa.
Dan de grootte van de snippers. Je zou denken dat voor mechanische disken een snipper grootte van 3cm of prima is, de disk is immers echt helemaal kapot. Dit is niet zo. Van grote brokken gemalen mechanische harddisk kunnen toch nog gegevens worden gehaald. Voor mechanische harddisk wordt links en rechts als eis gesteld 11mm of kleiner. IT-recycling shreddered op locatie met 9mm.
Die 9mm is voor backup tapes ook echt nodig omdat als je in grotere stukken gaat shredderen dan hou je hele lange slierten tape over in de afvalbak. Lees hier meer over vernietigen van TAPES.
Voor kleine datadragers als USB’s en gsm telefoons , creditcards etc is het logisch dat je in kleine stukjes wilt shredderen.
Zorg dat je weet wat je wilt vernietigen en wat je wilt laten afvoeren.
We komen regelmatig bij klanten, om data te vernietigen op locatie, en dan moet op het allerlaatste moment nog beslist en bekeken worden wat er allemaal in de harddisk shredder moet. Of we zijn bezig met het vernietigen van data en gaande weg komen er collega’s langs met dozen en doosje telefoons, tapes en tablets die dan allemaal nog op het laatste moment de shredder in moeten. Hetzelfde zien we met het computerafval wat we meenemen na een shredder opdracht. Vaak staat het al keurig georganiseerd klaar, maar we maken ook mee dat de afgeschreven computer rommel nog uit alle hoeken en gaten moet komen.
Voor ons is dit niet zo een probleem maar voor de klant is het gewoon niet verstandig om echt op het laatste moment te beslissen wat wel en wat niet. Beter kan je voordat we komen zorgen dat je voor jezelf weet wat je wilt houden en wat weg moet.
De documentatie moet op orde wezen!
Voordat je de opdracht geeft om datadragers op locatie te laten vernietigen lijkt het me handig om goed te vragen wat voor documentatie je er bij krijgt. Ik weet dat iedereen die iets te maken hefet met oude computers en data vernietigen meteen schreeuwt dat de klanten een vernietigings certificaat krijgen. Maar wat staat daar eigenlijk op? En krijg je alleen een certificaat? Dat is niet zo veel waard als je niet ook een lijst met serienummers krijgt. En is ergens beschreven hoe het verder moet en wie verantwoordelijk is als het toch misgaat en er data uitlekt?
Misschien toch een goed idee om – voordat je opdracht geeft – te vragen naar voorbeeldjes van de documenten die je krijgt na een datavernietiging op locatie.
En let even op het certificaat, iedereen kan een certificaat maken, maar er zou in elk geval op moeten staan:
1. De manier hoe een en ander is vernietigd
2. In welke grootte dit is gedaan dit wordt beschreven als een norm DIN 66399 – de norm EA DMS is afgeschaft en ter ziele inmiddels. Lees hier meer over DIN 66399
3. Wie verantwoordelijk is.
Mij lijkt het echt niet onverstandig om even de jurist naar de documenten te laten kijken. Als je werkt voor een internationale organisatie kun je bij IT-recycling om Engels talige documentatie vragen.
Hier kan je bekijken welke documentatie IT-recycling geeft bij een datavernietging: DOCUMENTATIE IT-RECYCLING.
Laat meteen je computerafval afvoeren.
Als ze er dan toch staan? Maak meteen een deal voor je oude computer rotzooi, maar spreek wel van te voren goed af of ze wat voor rekenen. Bij ons van IT-recycling is het afvoeren van computerafval in combinatie met het shredderen van harddisks en andere datadragers in elk geval altijd gratis. Wil je meer weten over gratis afvoeren van computerafval? Kijk dan hier: COMPUTERAFVAL
Zorg ervoor dat de geshredderde harddisks en andere materialen netjes worden afgevoerd.
Nou dat lijkt me eerlijk gezegd niet meer als normaal. Maar ik heb toch aardig wat klanten ontmoet die nog een hele lading geshredderde snippers hadden liggen en geen idee hadden wat er mee te doen. het afvoeren van de geshredderde snippers lijkt standaard, maar zorg er dus voor dat je hier afspraken over maakt.
Wie komen er op bezoek? Wees kritisch!
Je laat harddisks shredderen op locatie, dat doe je omdat vertrouwelijke gegevens op staat natuurlijk. En omdat ze echt absoluut zeker wilt weten dat er niks misgaat en dat er geen gegevens uitlekken. Dan lijkt het mij nogal van belang dat je zaken doet met een bedrijf dat goed bekend staat. Kijk eens of er recensies te vinden zijn op internet.
Ook van belang is natuurlijk de mensen die bij jou langskomen en het uiteindelijke werk doen. Bij IT-recycling hebben alle chauffeurs een geheimhoudings verklaring getekend en hebben ze een VOG ( verklaring omtrent gedrag).
WEEELABEX : certificering voor absolute topkwaliteit
Sinds enkele jaren moeten in Nederland alle bedrijven die bezig zijn met computerafval, data vernietiging, opkopen van oude computers etc etc een WEEELABEX certificering hebben. De WEEELABEX is een nogal strenge norm alleen de allerbeste bedrijven in Nederland hebben deze certificering. Vandaar ook de nogal vreemde en lange naam: Waste of Electronic and electric equipment, label of excellence.
Het is een Europese norm in het leven geroepen om wildgroei, export van computerafval en amateurisme tegen te gaan.
Voor de bedrijven die computerafval hebben en data willen data vernietigen is het nu echt super makkelijk geworden om uit de allerbesten te kiezen, je kan namelijk op internet zien wie WEEELABEX heeft. Dan weet je dus zeker dat je te maken hebt met een professioneel bedrijf dat geheel volgens wettelijke kaders en transparant werkt. De lijst met WEEELABEX bedrijven staat hier : www.weeelabex.org