Bekijk prijzen
Nieuws

Bijzondere datavernietiging opdrachten bij IT-recycling: top 9

We vernietigen al ruim 20 jaar allerlei soorten databronnen bij veel verschillende klanten. Soms krijgen we de opdracht om wel hele bijzondere dingen te vernietigen. Benieuwd? We hebben een mooie lijst samengesteld!

OTIS

1. Shredderen met de deurwaarder

Ook het Nederlandse recht heeft ons soms nodig. Op last van de rechter moesten we een aantal files vernietigen, op harddisks, tapes en usb-sticks. De precieze details zijn ons (helaas) nooit verteld, maar het had iets te maken met auteursrecht. We zijn toen met onze mobiele harddisk shredder op pad gegaan! Onder het toeziend oog van alle partijen en de deurwaarder zijn toen alle datadragers op locatie vernietigd.

2. Eén harddisk vernietigen op locatie

Natuurlijk krijgen we soms wel eens kleine opdrachten voor datavernietiging. Maar deze was wel erg bijzonder! Bij een bedrijf met een specialisatie in systemen voor toegangscontroles werden we namelijk gevraagd om één enkele harddisk te vernietigen. De info security manager, de directeur en het hoofd beveiliging waren er allemaal bij om dit ‘spektakel’ te bewonderen. Waarom deze ene harddisk nu zo belangrijk was? Volgens onze klant stond er op deze harddisk informatie die erg handig kan zijn voor het ontsnappen uit Nederlandse gevangenissen. Gelukkig bestaat deze disk nu dan ook niet meer…

OTIS 1
pinautomaten 1 edited

3. Dongel tot stukjes van 9mm

Heb je wel eens van een dongel gehoord? Deze kleine stick maakt jouw laptop geschikt voor mobiel internet en was een aantal jaar geleden erg populair. Ook dit apparaat vernietigen we regelmatig op locatie, waarbij we de dongel kunnen shredderen tot stukjes van 9 millimeter. Daar blijft dus écht helemaal niets van over.

4. Vernietigen van printplaten

Printplaten zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt bij datavernietiging. Maar ook dit zijn items die we regelmatig vernietigen. Het is ons meestal totaal onduidelijk waar ze uitkomen, of waar ze ooit voor gediend hebben. Het gaat dan natuurlijk om het stukje ROM op de printplaat. Een tijdje terug hebben we bijvoorbeeld printplaten geshredderd die te maken hadden met stuursystemen in het spoorwegennet.

5. Ook pinautomaten gaan door de shredder

Redelijk nieuw voor ons is het vernietigen (meestal op locatie) van pinautomaten, kaartlezers en allerlei soorten betaalsystemen. Het begon met Adyen, één van de grootste spelers ter wereld op het gebied van betaalmethoden. Nu zien we dat steeds meer providers en ook winkels ervoor kiezen om oude pinapparatuur op locatie te laten vernietigen. Ook komt het voor dat we passen en creditcards vernietigen.

6. Medische pompjes van Scholten Medische Groep

Waar ze voor dienen? Geen idee. Maar medisch is het zeker! De intelligente medische pompjes van Scholten Medische Groep vernietigen we al jarenlang. Daardoor kan er nooit gevoelige informatie van patiënten op straat terecht komen. Een hele geruststelling, want zeker medische informatie is zeer gevoelig.

7. Sport horloges van Polar

Ook ons sportieve beentje zetten we graag voort. We vernietigen namelijk in onze loods alle sporthorloges van het merk Polar, die niet meer onder de garantie gerepareerd worden. Deze horloges bevatten persoonlijke data van de vorige gebruikers. Door het vernietigen van sporthorloges in onze shredder blijft de privacy van de sporters altijd gewaarborgd. Naast Polar sporthorloges komen we ook steeds meer andere slimme horloges tegen, bijvoorbeeld van Apple.

DSC03555 1
balletjesshredder

8. Sphero robotballen

Heb je wel eens van Sphero gehoord? Deze bestuurbare robotballen zijn erg leuk speelgoed! Op verzoek van een groothandel hebben we een groot aantal van deze digitale speelballetjes geshredderd, omdat ze de producten niet meer op de markt wilden hebben. We hebben ze daarom in onze loods met onze stationaire shredder vernietigd.

9. Dag stemmachines, hallo potlood

In Nederland was er sprake van een heuse controverse rondom deze machines: stemcomputers, voor het gebruik bij verkiezingen. Er is zelfs een actiegroep ‘wij vertrouwen de stemcomputers niet’. Deze club toonde aan dat de dataveiligheid van de stemmachines te wensen overliet. Na het nodige juridische getouwtrek is er toen besloten om ze helemaal af te schaffen.

Als gevolg hiervan stonden er jarenlang 2500 stemmachines bij de uitbater van de stemmachines. Later is in opdracht van de minister de opdracht bij ons terecht gekomen. Omdat het hier ging om geavanceerde apparatuur, konden wij als enige partij in Nederland dit uitvoeren!

Nog leuke toevoegingen?

Zelf nog bijzondere apparaten die zeker aan dit lijstje moeten worden toegevoegd? Laat het ons weten in een reactie. We zijn erg benieuwd!

Neem contact met ons op voor data vernietiging of computer recycling